Ostatnim poznanym przez nas warzywem był bakłażan. Dzieci sprawdzały, dotykały, oglądały, wąchały.... poznały warzywo wielozmysłowo. Każdy z uczestników zajęć w zabawie "Jaki jest bakłażan?" podawał jedno określenie, którym można opisać nasze warzywko.
Po wysłuchaniu piosenki pt. "Bakłażan Błażej" dzieci dowiedziały się o zdrowotnych właściwościach warzywa oraz o niebezpieczeństwie w związku ze spożywaniem surowego bakłażana. Już wiemy, że bakłażana jemy tylko po przygotowaniu w wysokiej temperaturze. Dlatego nie obyło się bez kulinarnych eksperymentów.
Niezwykle ciekawym doświadczeniem była zabawa badawcza: "Bakłażanowe eksperymenty". Materiały: bakłażany pokrojone w plastry; woda; ocet; soda oczyszczona; sok z cytryny; przezroczyste miski.
Przebieg doświadczenia: nauczyciel wlewa do kilku szklanych pojemników różne płyny. Do ostatniego dodaje wodę, w której rozpuszcza sodę oczyszczoną. Następnie do każdego pojemnika wrzuca plastry bakłażana i wspólnie z dziećmi obserwuje, jak zachowa się to warzywo w kontakcie z różnymi płynami.
Po około dwóch godzinach.....
Praca plastyczna moich Pszczółek. Bakłażan wyklejany bibułą.
Miniony rok szkolny dostarczył Pszczółką niezwykłych doświadczeń kulinarnych. Dzięki projektowi "Witaminki" poszerzyły swoją wiedzę na temat mniej znanych warzyw oraz kształtowaliśmy kulturę spożywania zdrowych posiłków, w których znajdą się warzywa pełne witamin.
Grupa Pszczółki z Publicznego Przedszkola w Rzeczniowie wykonała wszystkie warzywne zadania! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz